Skip to content

G Kronoberg

Valpträff.

Valpkullen Starktassens SE36969-73/2019

 

Lördagen den 29 juli samlades 4 av 5 valpägare hos Gert Alexandersson,

Uråsa för att se på våra hundar, utbyta erfarenheter och ha en fin samvaro.

Tyvärr anmälde Mats Johansson att han insjuknat och kunde inte komma

med sin hund, Diana. Övriga var förutom Gert med Vulcanus, (kallas Ramses),

Rolf Eckerhall med Venus (Pia), Klas Eriksson med Zeus och Thommy

Atterbrand med Athena.

Valparna är efter Slåtteråsens Kim S24754/2008 under Norrgrännas Tigra

SE19327/2014, födda 190603. Uppfödare Lena Lindström, Fjärås.

En mycket fin och homogen kull som gjort framgångar på både utställningar

och jaktprov. Från v: Athena, Venus, Vulcanus och Zeus. Till h: Diana.

Smaland_Stovare-1_1
\
\

Hej hopp på Er!

Så är man då mitt i mellan två jaktsäsonger. Snart kommer myggen o knotten på allvar
att äta upp en och snart börjar det nya jaktåret med allt vad det innebär. Beroende på vad man gillar så kommer premiärerna avlösa varandra även om det i skrivande stund
känns väääääldigt lååååångt dit.

I väntan på vad som skall komma kan man fördriva tiden med att gå i skogen o kika.
Lära sig markerna, kolla på plantor, se om man ser några harpluttar. Har man tur, som
jag häromdan, får man se en skogshare.

Var på strövtåg genom jaktmarken då helt plötsligt det satt en skogshare på en gammal traktorväg. Trodde först inte mina ögon då jag aldrig har sett en hare i det området förr.
Den tittade på mig jag på den innan den lugnt hoppade vidare. Det är ju bland det bästa
en stövarjägare kan tänka sig, en nyetablering av skogshare här i södra Sverige. Man blir
så glad!!!

Annars då! Så här efter årsstämman som jag än en gång inte har kunnat medverka på (eftersom mina tvillingar fyller år då) blir jag lite konfunderad. Att man i dessa dagar då våran ras står vid ruinens brant inte vill ha med vissa hundar pga deras färg är för mig en gåta. Som tur är röstade stämman än en gång för dom bruna hundarna men vad jag
förstod så var det inte ett enhälligt beslut. Det är väl visserligen så att dom inte tillför så mycket genetiskt, då dom föds ur kullar med svarta. Däremot så ökar ju bredden av avelsdjur om fler i samma kull meriterar sina hundar. Vi måste öka bredden o få in mer jagande hundar i aveln.

För visst jagar väl era bruna hundar? Så gå ett jaktprov med dom då. Hur svårt skall
det va!!!

Men jag kan tänka mig att får man inte bli bättre än good på utställning så skiter ju också
folk i att anmäla sina hundar till utställning o skiter dom i det så skiter dom troligtvis
också i att gå ett jaktprov för man vet att den inte är lika mycket värd som en svart.
Detta är ju också helt sjukt då alla med bruna hundar borde gå på utställning o få sitt good. På så vis visar vi ju också våra belackare att vi är trötta på att hamna i skuggan.

Så anmäl er nu till en utställning eller vågar ni inte ta fajten?

Nä nu får det vara slut med domedagsprat o ut o njut av naturen istället.

 

Martin Eriksson med S52681/2009 Eddie, kontaktperson Kronoberg.

IMG_14

RAPPORT FRÅN SKOGEN!

Stövarjaktensdag 13 dec 2014 i Lenhovda, Uppvidinge, Kronobergslän i Småland.

Efter att en halv storm hade dragit fram med blötsnö och regn var det inte många av dom ca 15 anmälda som ville komma. Skall väl sägas att undertecknad (Martin Eriksson) samt resterande 7 deltagare inte var så värst optimistiska heller inför dagens förutsättningar, men skam den som ger sig. Så till slut drog vi till skogs med två hundar. Min femåriga bruna smålandsstövare Eddie och Anders Linne’rs 1,5 års hamiltonstövare Scott. Hård blåst, töväder o regn gjorde att den lilla hinna av snö som låg kvar efter nattens oväder töade bort o nattslagen med den. Båda hundarna hittade lite (om än dåliga) slag och efter en timme lyckades Eddie resa en hare som gick väldigt trång. Ett par små rundor o alltid tillbaks till upptagsplaten. Efter tio min kom haren fram till mig och Oskar, min 7 åriga son o vi fick en bra titt på den innan den upptäckte oss o hoppade av. Oskar tyckte att jag borde skjutit den men är man på bjudjakt o så pass nära upptaget vill jag att markvärdarna skall få skjuta. Nåväl haren sprang vidare i tio min till innan en bössknall ekade. Frans Antonsson tillika en av markvärdarna stod rätt på pass i en betesmark när jösse sökte ny tillflyktsort. Efter passning av haren o efter att Eddie hade fått sitt var det dags för nytt sök. Alla andra hade tagit sig födosök vid brasan där korv grillades. O sök blev det. Hela dagen faktiskt. Jag trodde nog att Eddie eller Scott skulle resa en hare till men tyvärr visade det sig oerhört svårt. Fram mot middagstid var alla slag borttöade o bortregnade o bortblåsta, så det bidde inget mera. Såhär i efterhand är jag ändå väldigt nöjd. Hundarna har kämpat på bra o letat o snokat. Alla vi har haft det trevligt, vädret till trots. Och ALLA var sugna på att göra om det. Det är alltid väldigt kul när man får höra det från dom som är med. Så ett stort tack till gänget i Glosäng som ställde upp med mark i vårat första offentliga stövarjaktensdag. M.v.h. Martin Eriksson, kontaktperson för smålandsstövarföreningen i Kronoberg.

Goa gubbar i Glosäng med förhoppningar om ett nytt upptag.
Goa gubbar i Glosäng med förhoppningar om ett nytt upptag.
Frans Antonsson med nyskjuten jösse, S52681-2009 Eddie och Oskar Lindblad.
Frans Antonsson med nyskjuten jösse, S52681-2009 Eddie och Oskar Lindblad.

Nu äntligen!!! Det luktar bajs.

Säsongen är i full gång. Älgjakten är i det närmaste avklarad, iallafall i mitt lag. Bara några kalvar kvar att skjuta. Så mycket roligare då att Eddie, (den bruna hunden med fäbless för älgar) endast har haft en kort kontakt med skogens konung och att det har varit jösse i näsan vid varenda släpp. Han har faktiskt gjort riktigt bra ifrån sig i år. Igår var det en extra bra dag med slagarbete o upptag o drev på räv i ca 40 min innan den gick i gryt. 
Det är ju höstlov nu, så jag har tagit lite ledigt med barnen. Man måste ju försöka få dom intresserade av att vara ute i naturen. Idag 30/11 var det harjakt i Blötskog på schemat tillsammans med grannarna. Två vuxna o 5 barn är kanske inte den bästa kombinationen för att få se o fälla vilt men vi lyckades med bravur. Mest pågrund av ett bra hundjobb. Två harar var på benen o en av dom blir nu till en delikat middag. Det är kul att se reaktioner o höra dom prata när man visar hur man tar ur en hare. Det luktar bajs var väl den bestående kommentaren. 
Hur eller hur så är det kul att visa hur harjakt går till, så ta med er ungarna ut i skogen. Snart är det dags för stövarjaktens dag. Gör något kul. Bjud ut grannar, ungar, fruar mm till en fin dag i skogen. M.v.h. Martin Eriksson

Martin=20Eriksson=201-min
Martin=20Eriksson=202-min
Vid utställningen i Åseda 17/8 2014 blev Axa SE50727/2010 BIS, Ägare Lotta Friberg, Västervik
Vid utställningen i Åseda 17/8 2014 blev Axa SE50727/2010 BIS, Ägare Lotta Friberg, Västervik

Utställning Åseda

På en av årets finaste sommardagar genomfördes utsällningen i Åseda.
Totalt var 55 hundar anmälda 13 av dom var Smålandstövare, 11 kom till start.
BIR  S44887/2008 Sandrevets Keno. Äg Påhl Andersson Åseda.
BIM SE24375/2011 Betty. Äg Jan Green Tenhult.

BildGalleri

G Kronoberg län

Martin Eriksson
Villagatan 6
36073 Lenhovda